معرفی وبلاگ
سلام بر مهدی فاطمه هروقت برایت چیزی می نویسم آخرش یک سنگ می گذارم وحالا همه ی این سنگ ها ، کوهی شده به ارتفاع دلتنگی هایم
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 14732
تعداد نوشته ها : 21
تعداد نظرات : 9
Rss
طراح قالب
GraphistThem260

ا

اين نماز كه به حسب ظاهر در اينجا قيام و قعود و حركات و اعراض است، سايه آن نمازى است كه با او محشورى و او با تو محشور است؛ آن نمازى كه حىّ و زنده است و نمى ميرد؛ آن نماز زنده، توئى و تو او هستى.

بسم الله الرحمن الرحيم

 

اعمال خوب و بدي كه از ما صادر مي شود، داراي باطني زشت يا زيبا هستند كه چشم دنيايي آن حقايق را نمي بيند. نماز، زكات و... موجوداتي حقيقي و زنده هستند كه وجود انسان را مي سازند؛ همراه انسان و با او محشورند  و بعد از مرگ به كمك صاحب خود مي آيند. چنانكه در روايتي از امام صادق عليه السلام مي خوانيم:

 

إِذَا دَخَلَ الْمُؤْمِنُ قَبْرَهُ كَانَتِ الصَّلَاةُ عَنْ يَمِينِهِ وَ الزَّكَاةُ عَنْ يَسَارِهِ وَ الْبِرُّ مُطِلٌّ عَلَيْهِ وَ يَتَنَحَّى الصَّبْرُ نَاحِيَةً قَالَ فَإِذَا دَخَلَ الْمَلَكَانِ اللَّذَانِ يَلِيَانِ مُسَاءَلَتَهُ قَالَ الصَّبْرُ لِلصَّلَاةِ وَ الزَّكَاةِ وَ الْبِرِّ دُونَكُمْ صَاحِبَكُمْ فَإِنْ عَجَزْتُمْ عَنْهُ فَأَنَا دُونَهُ (1)

 

هنگامى كه مؤمن وارد قبر مى‏شود اعمال نيك وى براى ياريش اطراف او جمع ميشوند- نماز در طرف راست زكاه از طرف چپ احسان و نيكى‏هايش بر سرش سايه افكنده و صبر هم در كنارى قرار گرفته است هنگامى كه آن دو ملك و فرشته براى بازپرسى وارد قبر مي شوند.

 

 صبر به نماز و زكاه و احسان ميگويد رفيق خود (ميت) را يارى دهيد اگر ناتوان شديد من در كنار او براى ياريش آماده هستم. (2)

 

سايه موجودي زنده

 

علامه حسن زاده آملي مي نويسند:

«ببين در اينجا خودت را چگونه ساخته اى، در آنجا مهمان سفره خودت هستى كه «الدُّنْيَا مَزْرَعَةُ الْآخِرَةِ»

بنده و جنابعالى زارع و مزرعه و زراعت خودمانيم، هر چه كاشته ايم همانيم، و خودمان را آن چنان كه ساخته ايم محشوريم. يكى از موازين محكم، و مسائل متين حكمت متعاليه اين است كه علم و عمل انسان سازند.

 

 هر چند كه به حسب ظاهر، عمل حركت است، نماز مى خوانيم حركت است، طواف مى كنيم حركت است، جهاد مى كنيم حركت است، همه كارهاى ما حركت است، ولكن در دل اين حركت بركت است و آن بركت، ملكه و قدرت و منه است، اگر اعمال صالح باشند آن ملكات فضائل اخلاقى خواهند شد، و اگر طالح باشند، رذائل اخلاقى خواهند بود.

 

غرض اينست كه از اين اعمال و حركات، آن ملكات حاصل مى شوند و آن ملكات انسان سازند، و انسان يعنى همين كه اينطور خود را ساخته است.

 

همچنانكه به مدرسه رفته ايد و قلم در دست گرفته ايد، تا كم كم از حركتها امروز دانا و خوانا و نويسا شده ايد، همچنين از همه اعمال خودمان كه حركات اند داريم خودمان را مى سازيم، باطن و سر و لب آنها همان ملكات انسان ساز است.

 

اين نماز كه به حسب ظاهر در اينجا قيام و قعود و حركات و اعراض است، ظل آن نمازى است كه با او محشورى و او با تو محشور است، آن نمازى كه حىّ است و نمى ميرد، آن نماز زنده، توئى و تو او هستى، و آن حقيقت قربة الى الله است كه از اين حركات و توجهات در مسير استكمالى انسان، در نهانخانه سر ذات تو جا مى كند و مى نشيند.

 

اين ملكات، مواد صور برزخى نفس اند، يعنى هر عمل صورتى دارد كه در عالم برزخ، آن عمل بر آن صورت، بر عاملش ظاهر مى شود كه صورت انسان در آخرت نتيجه عمل و غايت فعل او در دنيا است و همنشينهاى او از زشت و زيبا همگى غايات افعال و صور اعمال و آثار ملكات او است كه از صقع ذات او پديد مى آيند، و بر او ظاهر مى شوند.

 

 و قائم به اويند كه در نتيجه انسان در اين نشأه، نوع و در تحت آن افراد است، و در نشأة آخرت جنس و در تحت آن انواع است و از اين معنى كه ظهور مواد صور برزخى در جوهر نفس بوده باشد، تعبير به تجسم اعمال و يا تجسد اعمال و يا تمثل اعمال مى گردد، و تعبيرات ديگر نيز دارد، پس ملكات اين اعراض را كه اعمال و حركات ما باشند، با خود مى بريم.

 

... بنابراين قيامت همه قيام كرده است و حساب همه رسيده و نامه اعمال هر كس به دست او داده شد، و يا بر گردن او آويخته است.

 

من مى دانم كه در صحيفه وجودم چه چيزها نوشته ام، و در مزرعه جانم چه تخمها كاشته ام، و چه كاره ام.

رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم به قيس بن عاصم فرمود:

 

قرينى با تو دفن مى شود كه حى است و محشور نمى شوى مگر با او، و تو مسئول آنى، پس آنرا جز صالح قرار مده كه اگر صالح باشد، با او انس مى گيرى؛ و اگر فاسد باشد، وحشت نمى كنى مگر از وى؛ و آن قرين، فعل تو است.» (3)

 

بزرگترين دستور خدا

 

بنا بر آنچه از كلام علامه حسن زاده گذشت، حقايق بسيار بالاتر از چيزي است كه ما تصور كنيم. اينكه هنگام نماز چه رحمتهايي از سوي حقتعالي بر نمازگزار نازل مي شود، بر چشمهاي دنيايي پوشيده است؛ مگر اينكه كسي نمازگزار واقعي شود.

 

آيت الله حسن زاده آملي مي فرمايد:

«الهى! آن كه در نماز جواب سلام نمى شنود، هنوز نمازگزار نشده؛ ما را با نمازگزاران بدار!» (4)

حديث است كه مصلّى تا مشغول نماز است، مشمول رحمت الهى است و ملائكه رحمت، رحمت و مغفرت نثار او مى‏كنند. (5)

 

و در روايات آمده است:

إِذَا قَامَ الرَّجُلُ فِي الصَّلَاةِ أَقْبَلَ إِبْلِيسُ يَنْظُرُ إِلَيْهِ حَسَداً لِمَا يَرَى مِنْ رَحْمَةِ اللَّه‏... لَوْ يَعْلَمُ الْمُصَلِّي مَا يَغْشَاهُ مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ مَا انْفَتَلَ وَ لَا سَرَّهُ أَنْ يَرْفَعَ رَأْسَهُ مِنَ السَّجْدَة (6)

 

هنگامى كه مرد به نماز مى‏ايستد ابليس آيد و از روى حسد به او نگاه مى‏كند چون مى‏بيند كه رحمت خدا سر تا پاى او را پوشانده است... اگر نمازگزار مى‏دانست به سبب اقامه نماز چه مقدار از رحمت خداوند او را در برگرفته است، دل از نماز نمي كَند و هرگز راضى نمى‏شد كه سر از سجده بردارد. (7)

 

علامه حسن زاده آملي مي فرمايد:

«نماز بزرگ ترين دستور خداوند مهربان به بندگانش است تا از كار بستن به آن در هر دو سرا، سرفراز و كامروا بوده باشند.» (8)

 

و مي فرمايد:

«دستوراتى كه در نماز به جا آورده شود و گفته شود، بندبند آن همه آموزنده است، و هر بند آن راه و رشته اى در خداشناسى است، و آيين و روش آموزش زندگى و بندگى است.» (9)

 

توصيه استاد علامه

 

حضرت علامه حسن زاده مي فرمودند كه:

زماني به يكي از اساتيدمان اصرار كرديم كه به ما توصيه اي كند، فرمودند:

از امروز قول بدهيد از عبادات خود توبه كنيد، نمازهايتان از روي عادت نباشد، براي حور و غلمان نباشد، بلكه بخاطر ترس از جهنم هم نباشد، عمل بايد احسن باشد كه لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً (10)

 

گناه را مراتب است از گناه پيش پا افتاده چون سرقت و كذب و قمار و نحوها، تا پله پله انسان به جايي مي رسد كه عبادتش را گناه مي بيند و بعد خودش را كه: وجودك ذنب لايقاس به ذنب

 

سعدي گويد:

عابدان از گناه توبه كنند، عارفان از عبادت استغفار (11)

 

علامه حسن زاده مي فرمايد:

 

منطق انسان بيدار اين است كه: إِنَّ صَلاتي‏ وَ نُسُكي‏ وَ مَحْيايَ وَ مَماتي‏ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمينَ (12) خلاصه اين كه وقف حق تعالى است و همه اعمال و احوالش قربة الى الله است، شخص موحد خدا مى بيند و بس. مسلمان اگر نمازش را به قصد بهشت بخواند، نماز او باطل است، نماز و ديگر اعمال عبادى بايد براى تقرب حق تعالى باشد

دسته ها :
سه شنبه 8 1 1391 8:34 صبح


دسته ها :
پنج شنبه 30 4 1390 11:41 صبح

سلام بر رمضان

دسته ها :
شنبه 29 4 1392 10:43 صبح

 

8

خاصيت ذكر خدا


«ياد خداوند» آثار و بركات فراواني دارد كه در آيات و روايات به آن اشاره شده است. در اين‌جا به برخي از آنها اشاره مي‌كنيم:


 

 

1- مورد ياد خدا قرار گرفتن

«فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ» (1) مرا ياد كنيد تا شما را ياد كنم و كفران نورزيد.

ذكر خدا معناي وسيع و مصاديق فراواني دارد. انساني كه در تمامي لحظات زندگي به ياد ذات پاكي است كه سرچشمه تمام خوبي‌ها و نيك‌هاست و به اين وسيله روح و جان خود را پاك و روشن مي‌سازد، خداوند نيز در تمامي مراحل زندگي و در اوج مشكلات و سختي‌ها او را تنها نمي‌گذارد.

 

2- هم‌نشيني با خدا

كسي كه همواره به ياد خدا باشد، خداوند هم‌نشين و جليس او خواهد بود؛ چنان‌كه در حديث قدسي به حضرت موسي (ع) فرمود: اي موسي! من هم‌نشين كسي هستم كه مرا ياد كند، موسي سؤال كرد: روزي كه هيچ پناهي نيست جز پناه تو، چه كسي در پناه تو خواهد بود؟، فرمود: آنها كه مرا ياد مي‌كنند و من نيز آنان را ياري مي‌كنم و با هم دوستي مي‌كنند در راه من، پس دوست دارم آنها را، اينان كساني هستند كه وقتي بخواهم به اهل زمين بدي برسانم، آنها را ياد كرده و به خاطر آنان بدي را دفع مي‌كنم. (2)

 

3- محبت خداوند

انساني كه پيوسته به ياد خداست، حب الهي در قلبش جاي مي‌گيرد. چنان‌چه در زندگي روزمره نيز چنين است كه اگر انسان در تمامي ساعات و در تمامي افكار خود شخص خاصي را در خاطر داشته باشد، كم‌كم محبت او در قلبش حاكم مي‌شود. در روايت نيز آمده است:«من اكثر ذكر الله احبه»: هر كس زياد خدا را ياد كند، محبت خداوند در قلبش حاكم مي‌شود. (3)

 

4- فلاح و رستگاري

از نظر قرآن كريم ذكر خدا زمينه رستگاري انسان را فراهم مي‌سازد: «وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ» (4): خدا را بسيار ياد كنيد، باشد كه رستگار شويد.

 

5- افزايش بركت و حضور ملائكه

از روايات استفاده مي‌شود خانه‌اي كه ذكر خدا در آن بسيار باشد، بركتش فزون مي‌شود و ملائكه در آن خانه حاضر و شيطان‌ها دور مي‌گردند. آن خانه براي اهل آسمان‌ها آن‌چنان درخشنده است كه ستارگان براي اهل زمين؛ خانه‌اي كه در آن قرآن خوانده نشود و ذكر خدا در آن نشود، بركتش كم است و ملائكه از آن خانه گريزان مي‌شوند.

 

6- آرامش

آرامش و اطمينان، گم‌شده‌ي انسانِ امروزي است كه همواره در آرزوي به دست آوردنش است. قرآن كريم راه رسيدن به آرامش را به بشر اين‌گونه معرفي مي‌كند:

«أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»: همانا با ياد خدا دل‌ها آرام مي‌گيرد. (5)

 

7- دوري از شيطان

آنان كه به ياد خدا هستند، از وسوسه‌هاي شيطان متأثر نمي‌شوند و ياد خدا سلاحي است كه از آنها در برابر شيطان محافظت مي‌كند.

«إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَواْ إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ» (6)

پرهيزگاران هنگامي كه گرفتار وسوسه‌هاي شيطان شوند، به ياد خدا و پاداش و كيفر او مي‌افتند؛ و (در پرتو ياد او، راه حق را مي‌بيند و) ناگهان بينا مي‌شوند.

 

8- غذاي روح

حضرت علي (ع) مي‌فرمايد: «مداومت بر ذكر الهي غذاي روح و كليد رستگاري است.» با توجه به اهميت «ذكر الهي» و نقش سازنده آن در پيشرفت معنوي انسان‌هاي مؤمن، خداوند مؤمنان را از توجه به اموري كه انسان را از ياد خدا باز مي‌دارد برحذرمي‌دارد: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَمَن يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ» (7): اي كساني كه ايمان آورده‌ايد! اموال و اولادتان شما را از ياد خدا باز ندارد و هر كس چنين كند، از زيان‌كاران است.

بديهي است توجه به مال و زندگي دنيوي در صورتي نهي شده است كه انسان را از ياد خدا باز دارد؛ به عبارت ديگر، هدف انسان در زندگي توجه به آنها باشد. در صورتي كه انسان مراقب نفس خويش باشد و از اينها به عنوان وسيله براي رسيدن به سعادت ابدي استفاده كند، نه تنها مذموم نيست، بلكه سفارش هم شده است. پس اموال و اولاد تا آن‌جا كه از آنها در راه خدا و براي نيل به حيات طيبه كمك گرفته شود، از مواهب الهي هستند و مطلوب؛ اما اگر علاقه افراطي به آنها سدي در ميان انسان و خدا ايجاد كند، بزرگ‌ترين بلا محسوب مي‌شود و خسراني بزرگ است كه در آيه شريفه به همين معنا اشاره شده است. (8)

تعبير به «خاسرون» به خاطر اين است كه حب دنيا چنان انسان را سرگرم مي‌كند كه سرمايه‌هاي وجودي خويش را در راه لذت ناپايدار و اوهام و پندارها صرف مي‌كند و با دست خالي از دنيا مي‌رود؛ در حالي كه با داشتن سرمايه‌هاي بزرگ، براي زندگي جاودانه‌اش كاري نكرده است.

در حالات عالم بزرگ «شيخ عبدالله شوشتري» از معاصرين مرحوم علامه مجلسي نوشته‌اند: او فرزندي داشت كه بسيار مورد علاقه او بود؛ اين فرزند سخت بيمار شد؛ پدرش مرحوم شيخ عبدالله، هنگامي كه براي اداي نماز جمعه به مسجد آمد پريشان بود، هنگامي كه طبق دستور اسلامي، سوره «منافقين» را در ركعت دوم تلاوت كرد و به اين آيه رسيد، چندين بار آيه را تكرار كرد! پس از فراغت از نماز، بعضي ياران علت اين تكرار را سؤال كردند، فرمود: «هنگامي كه به اين آيه رسيدم به ياد فرزندم افتادم، و با تكرار آن به مبارزه با نفس خود برخاستم، آن‌چنان مبارزه كردم كه فرض كردم فرزندم مرده، و جنازه‌اش در برابر من است و من از خدا غافل نيستم، آن‌گاه بود كه ديگر تكرار نكردم.»

 

 

دسته ها :
سه شنبه 29 1 1391 8:11 صبح

   بدانيد :

            " برترين ايمان اين است كه بداني خدا همه جا با توست "

نشانه اسلام : نشانه ي اسلام : " ايمان ، علم ، عمل مي باشد – 1- نشان ايمان : اقرار به يگانگي خدا و اعتقاد قلبي به او و كتاب هاي او و فرستادگانش ،2-  نشان علم و دانش ، شناخت ومعرفت به خدا ، شناخت دوستان ( خدا ، پيامبر ، امام و.. ) ، دانستن  واجبات و حفظ و نگهداري وانجا م آن ها ، 3- عمل ، بكار گيري تمام آنچه كه پيرامون خداوندو دستوراتش  شناخت پيدا كرده 

براي رهايي از هر مشكلي : پيامبر اكرم (ص) اي علي هرگاه كاري تورا به هراس افكند دعا كن و بگو " اًلهُمَّ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّد الاّ فَّرّجتَ عنّّي " بارلها تورا به حق محمد و آل محمد قسم مي دهيم  كه از اين مشكل ( هر درخواستي ) رهايم ساز .

امام خميني (ره) خدا وندا : همه چيز تويي و غير از تو همه هيچ .

امام خامنه اي : شما جواانيد قدر لحظات جواني را بدانيد هرگز جز براي رضاي خدا كار نكنيد.                                           حضرت زهرا (س) هركس عبادت خالصش را براي خدا بالا فرستد ، خداوند برترين مصلحت ها را براي او پايين مي فرستد

امام رضا (ع) : هركس در قبال خوبي مردم تشكر نكند از خداوند عز وجل تشكر نكرده است .

                    { نصايح لقمان به فرزندش  }

خطر شرك : اي پسرم ! به خدا شرك مياور ، همواره از خدا پروا كن و همواره ياد خدا كن ، ترس از خدا و اميدِ دري نزد خدا را داشته باش ، چرا كه اگر اينها بپذيري ، خدا تو را عزيز مي گرداند .

دوري از نادان : اي پسرم!اگر حكيم تورا دور كند بهتر ازاين است كه احمق تورا نزديك كند.

بدين معنا كه فرد عاقل در رهنمود هايش با بيان وااقعيت تورا رنجش دهد و عيوب تورا جهت خير خواهي و رفع آن ها به تو بازگو كند و از راه و فكري كه تا كنون رفته اي و در جهتي خاص سوق داده اي باز دارد ولي احمق و نادان با تحسين و خود شيريني و تصديق بي پايه تورا در معرض خود برتر بيني و پرتگاه قرار مي دهد .  

نتيجه عمل : اي پسرم همانا تو همان را درو مي كني كه مي كاري و همان را به دست مي آوري كه عمل مي كني.

هر كس به اندازه ظرفيت وتوان و پشتكاري كه در يك راه انجام مي دهد كسب خواهد نمود آنچه كه خداوند از بدو خلقت ما را براي آن آفريده و بعنوان وظيفه در آن مسير قرار گرفته ايم وبراساس آموزه هاي عملي  ديني مانند1- انجام تكاليف و در مسير دوستي با خداوند ،پيامبر ،امامان ، و در نتيجه خط ولايت  2- احسان به پدر ومادر  ، معلم ، بزرگترها و ...3- روابط صحيح ديني در اجتماع  4 – حفظ و بكار گيري آنچه كه از اسلام بعنوان علم و اخلاق آموخته ايم (در گفتار و در عمل و در قلب ) نشان دهنده ي ثمره ي كاشته هاي خود مي باشد

 

 

عقب نماندن از خروس : پسرم  مبادا خروس زرنگ تر از تو و مرااقب تراز تو بر نماز ها باشد ! مگر آن را نمي بيني كه هنگام هر نمازي بانگ مي زند و سحر گاهان در حالي كه تو در خوابي با صدايش اعلان وقت مي كند.مثال لقمان حكيم ياد آور اين است كه بر پايي نماز و همت براي برگزاري نماز در اول وقت به معناي نمره ي ممتاز گرفتن وشاگرد اول شدن است كه هم خشنودي خداوند و هم آرامش خاطر براي انسان دارد چرا كه ، فرد در انجام امر خدا اولين كادويِ زيباي خود با بهترين قرائت و وقت تقديم مي كند نه مثل كسي كه كادو مي برد اما شكل و ارزش باطني و ظاهري آن كم اهميت و براي گيرنده نا مناسب .  

به لقمان گفته شد:چه زشت است صورت تو! گفت آيا تو نقش را نكوهش مي كني يا نقاش را ! افرادي كه با تغيير چهره و پوشش هاي غير عقلاني قصد دارند كه شكل خودرا بهتر جلوه دهند ، مي خواهند بفهمانند كه الاياذ با له خالق بلد نبوده شكل مرا درست ترسيم كند لذا خود را بزك كرده ودست آموز شيطان مينمايد  .  ارزش خرد: پسرم ! در باره ي خداوند بينديش ، چرا كه انديشمند ترين مردم در باره ي خداوند ، بهترين مردم از جهت خردمندي است و شيطان از عاقل فرار مي كند و نمي تواند او را به دام اندازد. خداوند ،نعمت عقل كه دژ مستحكمي در برابر تمام نا ملايمات وتهاجم وسوسه هاي شيطان است به انسان عطا فرموده و با كمك عقل از وجود ناظم مخلوقات عالم آگاه مي شود و با شعور تشخيص كژ ي از راستي مي دهد و اغواي شياطين و هواهاي نفساني توان نفوذ در عقل و خرد ندارد مگر زماني كارساز شود كه عقل و انديشه مختل شود لذا شيطان در برابر عاقل و خردمند تاب تحمل و رو يارويي ندارد البته بايد جهت استواري عقل صبر وحوصله همراه شود .   نشانه دانشمند: به لقمان گفته شد، دانا ترين مردم كيست ؟ گفت : هر كه از دانش مردم به دانش خويش            بيفزايد : منظور لقمان حكيم اين است كه هميشه در پي كسب و فهم درست علم باشيد وپاي صحبت هاي ديگران بنشينيدودر                                                                                                                 مكان هاي علمي حاضر شويد تا ضمن كسب فيض به علم بيفزاييد و از ثمره ي اين علوم استفاده نماييد .   

عمل به دانش : پسرم ،آنچه را نمي داني ، نياموز تا وقتي كه به آنچه مي داني عمل كني: :اول دانسته هاي خود بكار بگير وعمل نما و آنچه آموخته ايد در عمل به آن بكوش سپس در كسب علوم جديد و عمل به آن كوشا باش  در غير اين صورت از فراگيري دانش جديد كه عملي در كار نباشد جز خسران سودي نخواهد بخشيد . چون خداوند پاسخ عمل به هر دانسته اي را خواستار است و الا فقط دنبال ياد گيري بود و از بكار گيري آموخته ها دوري كند ، مشمول مَثَلِ ( يحمل اسفاراَ ) مي شود .

ادب دانش آموز :  با  دانشمندان مجادله نكن كه منفورت مي كنند.                                               بايد از علم و حلم دانمشمند استفاده نمود نه اينكه در مقام مقابله با او در آيي كه اسلام پيروان خودرا از جدل و مطالب بي ثمر برحذر داشته است . كه در اين صورت نزد استاد و ديگران منفور و به خودخواهي و بي منطقي متهم مي شوي .

ياد گيري دانش: اي پسرم ! : آنچه را نمي داني از دانشمندان بياموز و آنچه را كه مي داني به مردم بياموز تا در ملكوت از تو ياد گردد . هم كسب علم و هم آموزش از دستورات مهم اسلام مي باشد ، از مهد تا كهنسالي توصيه ي به علم آموزي شده است و آموختن به ديگران تا انجا ارزش پيدا مي كند كه ديگران را بنده خود مي كني  و در جاي ديگر

 

 

تعبير به زكات شده است .بنا براين با آموختن و آموزش دادنٍ  نافع ، رنگ خدايي گرفته ودر عالم ملكوت در رديف تعليم دهندگان (پيامبران ) قرار مي گيرد 

ارزش دانش: پسرم ! در مجالس دانشمندان حضور داشته باش و سخنان حكيمان را بشنو زيرا خداوند دل مرده را با نور حكمت زنده مي كند، چنان كه زمين مرده را با آب باران حيات مي بخشد.                                تمام بزرگان دين ، هميشه براين باورند كه دانشي سودمند و ماندگار است كه از مسيحا نفس علماي روحبخش طراويده باشد و بدين وسيله مي توان دانش را جان بخشيد و از نيروي معنوي آن كه در گفتار و رفتار و حتي سكوت استاد جامع ساطع مي شود بهره مند شد در اين صورت علم مايه پيشرفت و بركت انسانيت مي باشد .

ادب در حضور دانشمند: اي پسرم ! با دانشمندان همنشين باش و با زانو زدنت جايشان را تنگ كن، ولي با آنان به مجادله نپرداز كه در اين صورت تو را از حضور باز مي دارد .                                 با توجه به اينكه علماء چراغ پر فروغ هميشه جاويد عالم هستند و در هركجا باشند مايه آرامش و قوت قلب مي باشند ، هر جا باشند بايد شرفياب شد و از لبهاي آن ها بدون واسطه كسب فيض نماييد وآنقدر به علماءنزديك شويد تانفس جان فزاي اورا حس كند و ضمير خودرا آبياري كنيد اين عمل يعني تو خواهان علم نافع هستيد و هيچگاه با دانشمند در صدد مذاكره بي فايده و غير منطقي و جدل بر نياييد البته اين امر با پرداختن و نظريه دادن موضوعات مختلف تفاوت دارد چه بسا استاد از اين مباحث استقبال مي نمايد

پيك نادان: اي پسرم نادان را نماينده ي خود قرار مده اگر شخص عاقل و حكيم پيدا نكردي خود نماينده ي خود باش اي پسرم از بدي دوري كن تا آن هم از تو دوري كند

نصيحت پذيري: اي پسرم با بلا ي كوچك پند بگير پيش از آن كه بلاي بزرگ بر تو فرود آيد .

بايد از مسائلي كه مانع توفيق مي شود درس گرفت و با بررسي آن راه پيشرفت را فراهم نمود و از راهنمايي بزرگ ترها ( پدر و مادر ، معلم ، و..) استفاده نمود و نصايح دلسوزانه آ ن ها را گوش كنيم . و در مشكلات انديشه نما ، و پند بگير و آن ها مايه ارتقاي روش زندگي  و پلكان سعادت خود قرار دهيد

نصيحت پذيري: اي پسرم بر تو لازم است كه نصيحت و موعظه را بپذيري و بدان عمل كني زيرا موعظه نزد مومن، از عسل مصفا تر و شيرين تر است.                                                                           اسلام توجه كردن به نصايح بزرگان دين  كه نوعي مشورت و سعادت اجباري است تاكيد دارد ، چون ثمره اين گونه نصايح كه از افراد دلسوز صادر مي شود جز خير خواهي و نتيجه شيرين و آرامش چيزي در بر ندارد .

يقين: اي پسرم ! عمل بدون يقين مقدور نيست و هركس يقينش ضعيف باشد عملش ضعيف خواهد بود . در صورتي مي تواني در عبادات و تكاليف و احكام دينت درست عمل كنيد كه كاملاَ به يقين رسيده باشيد يعني مرحله ايمان و تقوي را پشت سر گذاشته باشيد و در هركاري نيز چنين است ، اگر در علمي به يقين و اعتماد و اطمينان رسيد ي آنگاه انجام آن كار صحيح و درست است و چون به قطعيت رسيده ثمربخش و بدون نقص خواهد بود . و اگر بر پايه شك و ظن و نداشتن يقين برصحت آن كار ،

 

 

بطور طبيعي انجام آن كاري عبث و بيهوده و دل چركين و توام با شك وترديد و بدون پشتوانه ي قوي منجر به شكست و ياس خواهد شد  

تقوا: اي پسرم ! تقوا پيشه كن زيرا تقوا سود مندترين تجارت است ( از خدا بخواه تا بوسيله ي تقوا تورا از خطا و گناه حفظ كند).                                                                                                                    تقوا كه خود يك مرحله از يقين پايين تر است ولي به عنوان يك نيروي اطمينان بخش ، اين امكان را به انسان مي دهد تا كارهاي خودرا بدون تزلزل به سرانجام برساند . چون تقوا باز دارنده انسان از خطا و گناه مي باشد و چون با داشتن اين خصيصه مصون از هر اشتباهي است . مي توان گفت بزرگترين ثروت است وچه ثروتي با لاتر از اين كه انسان در پناه خداوند و حتي ديگران به بركت تقوا داراي اعتبار و عزت گردد . و علي يحال مشمول فرموده خدا واقع شود ( برترين افراد با تقوا ترين است )  

ياد خدا : اي پسرم ! كم بگو و در همه جا خدا وند را ياد كن ( خود را در محضر خدا ببين )                  بر اثر زياد حرف زدن ، ممكن است . اشتباهاتي سهواَدر گفتار مرتكب غيبت و تهمت و دروغ شود كه جبران ناپذير و خسران آور است . و اين امر باعث رنجش و آزردن ديگران شود و خود بخود نزد مردم منفور و منزوي گردد و منشاء مشغوليت ذهني و خوشحالي شيطان و فراموشي خداوند تبارك در پي خواهد داشت .و هر جا خداي حاضر و ناظر در اذ هان فراموش شود ، جولان گاه شياطين و ادم هاي بي خاصيت خواهد شد .در نتيجه هميشه مضطرب و حيران مي باشد چون ارامش بخش دلها كه همان خداي سبحان است ازدل واز ياد رفته تا با نام آن آرامش گيرد .  

ياد مرگ : اي پسرم امري هست كه نمي داني كي تو را در مي يابد (يعني مرگ ) پس پيش از آن كه ناگهان به سراغت آيد خود را مهيا ساز.                                                                                                                          كسي كه به دستورات دين كه چيزي جز سعادت انسان را نخواسته ، عمل كند در ايمان فرد تاثير گذار خواهد بود و به دنبال آن به مرحله ي تقوا و سپس به يقين خواهد رسيد در نتيجه روح بزرگ چنين فردي مشتاق است كه به آرامش بهتر و مطمئنتر كه همان جوار رضوان خداوند است ، برسد  . لذا مرگ برايش شيرين و دلنشين مي شود و چون با ياد مرگ معتقد به حساب رسي مي باشد ، در امور پست دنيا نظر ندارد  . و هميشه در وادي حق ، مسير  را طي مي نمايد .   

ياد آخرت: اي پسرم موسيقي هاي لهو را گوش نده زيرا آخرت را از يادت مي برد ولي در تشييع جنازه ها حاضر شو و قبور را زيارت كن و مرگ و حوادث هولناك پس از آن را به ياد آور تا بر حذر با شي.

اطاعت از خدا: اي پسرم ! هر گاه خواستي خدا را فراموش كني جائي را سراغ بگير كه تورا در آن جا نبيند .   

سكوت: اي پسرم ! سكوت را مراعات كن كه من هرگز بر سكوت پشيمان نشده ام و چه بسا سخن گفتم و پشيمان شدم.

 

 

جدال: اي پسرم ! از جر و بحث بپرهيز چرا كه تو را به سوي خون ريزي مي كشاند.

جدال: اي پسرم ! هر كس زياد جر و بحث كند دشنام مي شنود.

ادب جوئي: پسرم ! در جستجوي ادب كوشش كن چرا كه ادب ميراث ماندگار و همراه شكست ناپذير و گران بها ترين بهره اي است كه مطلوب مردم است.

ادب گفتار: اي پسرم ! هر كس مالك زبانش نباشد پشيمان مي شود.

ادب گفتار: اي پسرم ! هرگز بر سكوتم پشيما ن نمي گردم اگر سخن از نقره باشد سكوت از ظلا ست ادب در گفتار : اي پسرم ! از آنچه از دهانت خارج مي شود جلو گيري كن زيرا مادامي كه ساكتي ، سالمي ، همانا سخني سزاوار توست كه سودت دهد .

ادب مشورت : اي پسرم ! در كارت با دانشمندان و بزرگان مشورت كن .

ادب دنيا جوئي : اي پسرم ! از دنيا به اندازه كفايت برگير. و آن چنان در دنيا فرو نرو كه به آخرتت زيان رساند و چنان هم رهايش نكن كه سربار مردم گردي .

ادب معاشرت : اي پسرم ! با مردم آشكارا دشمني نكن كه آن ها نيز با تو دشمني مي كنند و ناتوان نباش كه خوارت مي كنند و شيرين نباش كه تورا مي خورند و تلخ نباش كه طردت مي كنند .

ادب معاشرت : اي پسرم ! كسي را كه از خدا اطاعت مي كند خوار نكن و كسي را كه از خدا نافرماني ( گناه ) مي كند احترام نكن .

ادب معاشرت : اي پسرم ! سه طايفه اند ( سه گروه ) كه مدارا با آن ها لازم است ، بيمار ، پادشاه (حاكم ) ، و زن .

همنشين : اي پسرم ! پس از تقواي الهي ،انتخاب رفيق صالح را براي خودت ترك مكن .

همنشين : اي پسرم ! نزد اهل حكمت حكيمانه سخن بگو و با اهل دانش و ياد خدا همنشيني كن چرا كه اين كار باعث زنده نگه داشتن دانش است و در دل ها فروتني ايجاد مي كند .

همنشين : اي پسرم ! نيكي ات را جز نزد مراعات كنندگان قرار نده همان طور كه بين قوچ و گرگ دوستي نيست بين نيكوكار و بدكار هم دوستي نيست .

 

 

همنشيني : اي پسرم ! با بد كاران همنشيني نكن ! چرا كه از همنشيني با آنان خيري به تو نمي رسد و چه بسا در پايان اين همنشيني كيفري بر آنان فرود آيد و تو نيز به همراه آنان گرفتار گردي .

همراه بد: اي پسرم ! هركس با درست كار همراهي كند . سالم مي ماند و هركس با بدكار همراهي كند ، سالم نمي ماند .

همراه بد : اي پسرم ! از بدان و سفيهان و ناصالح دوري كن زيرا چه بسا خداوند عذابي به آنان بر ساند و تو نيز با آنان گرفتار گردي هر چند كه تو صالح باشي .

كار خوب : اي پسرم ! كار خوب انجام بده و كار بد نكن ، زيرا بهتر از كار خير ، كننده ي آن است و بد تر از كار بد كننده ي آن است .

كار خوب : اي پسرم ! هرگاه خوبي كردي از ديگران نيزاميد خوبي داشته باش و هر گاه كار بد كردي ترديد نكن كه با تو نيز بد مي شود .

نيكي به پدر و مادر : اي پسرم ! خداوند مرا (پدر و مادر )  براي تو پسنديد ، پس به من در باره ي تو سفارش نكرد ولي تورا براي من نپسنديد بنا براين به تو در باره ي من ( پدر لقمان حكيم) سفارش كرد .

سنگيني سخن بد : اي پسرم ! سنگ را غلتاندم و صخره ها پيمودم ، ولي چيزي سنگين تر از سخن بد نيافتم در دل فرو مي رود همان گونه كه آهن در آب فرو مي رود .

حقوق پدر و مادر : اي پسرم ! پدر و مادر، دري از درهاي بهشتند ، اگر از تو خشنود باشند ، تورا به خداي جبار مي رسانند و اگر ناخشنود باشند ، از گذشتن از اين در، باز داشته مي شوي .

صالح كيست : اي پسرم ! صالح سه نشانه دارد ، نماز ، روزه ، و زكات

ستمگر : اي پسرم ! ستمگر سه نشانه دارد با بالاتر از خودش با نافرماني و به پايين تر از خودش با چيرگي ستم مي كند و به ستمگران ياري مي رساند .

منافق : اي پسرم ! منافق سه نشانه دارد ، زبانش مخالف دلش و دلش مخالف كارش و ظاهرش مخالف باطنش است .

گنهكار : اي پسرم ! گنهكار سه نشانه دارد ، خيانت مي ورزد ، دروغ مي گويد ، و با سخن خودش نيز مخالفت مي كند .   

                                                                                                                                                                                                                                                                                             

ريا كا ر : اي پسرم ! ريا كار ، سه نشانه دارد ، هنگامي كه تنها باشد تنبلي مي كند و هنگامي كه نزد مردم باشد چابك است ودر هر كاري خود را در معرض ستايش ديگران قرار مي دهد .

حسود : اي پسرم ! حسود سه نشانه دارد ، هرگاه غايب باشد ، غيبت مي كند و هرگاه حا ضر باشد چاپلوسي مي كند و به خاطر گرفتاري سركوفت مي زند .

تنبل : اي پسرم ! تنبل ، سه نشانه دارد : تا آن جا سستي مي كند كه كوتاهي مي شود و تا آن جا كوتاهي مي كند كه ضايع مي سازد ، و تا آن جا ضايع مي سازد كه گناه مي كند .

غافل : اي پسرم ! غافل سه نشانه دارد ، اشتباه  ، سرگرمي ( بي توجهي كار اصلي ) و فراموشي

 تكبر : اي پسرم ! واي بر كسي كه زور گويد و تكبر ورزد ، چگونه خودرا بزرگ مي شمارد كسي كه از گِل آفريده شده و به گِل باز مي گردد و نمي داند به كجا خواهد رفت .

نشانه  عاقل : براي خردمند سزاوار نيست كه خود را از چهار وقت بي بهره كند 1 – وقتي كه در آن پروردگارش را بخواند  2 – وقتي كه در آن از خود حساب كشي نمايد 3 – وقتي كه در آن براي

 

هزينه زندگاني اش كسب كند 4 – وقتي كه در آن تنها به لذت حلال مشغول باشد تا به واسطه آن براي وقت هاي ديگر ياري و نيرو بگيرد .

نشانه دانشمند : اي پسرم ! دانشمند سه نشانه دارد 1 – شناختن خدا 2 – شناختن آنچه خداوند دوست دارد 3- شناختن آنچه خداوند دوست ندارد .

نشانه دانشمند : اي پسرم ! دانشمند حكيم مردم را با سكوت و وقار ، به سوي دانش خويش مي خواند ، ولي دانشمند بي خرد (بي شعور) مردم را با هذيان و پرگويي از دانش خويش مي راند .

كسب دانش : اي پسرم ! در كودكي در پي دانش باش چرا كه به دست آوردن دانش در بزرگسالي سخت است

دانش : اي پسرم ! واي بر كسي كه حقيقت برايش روشن گشته ، ولي گمراهي را بر هدايت ترجيح دهد .

كسب دانش : اي پسرم ! وقتي كه به دانسته هاي پيشين خود عمل نكرده اي در ياد گيري آنچه نمي داني خيري نيست .

 

دوستي : اي پسرم ! در دوستي با نادان رغبت نشان نده زيرا او خيال مي كند كه تو از كار او خوشنود و رضايت داري .

نصيحت پذيري : اي پسرم ! و خوشا به حال كسي كه از دانشش سود برد و هر سخني را بشنود ولي از بهترين آن و نيكويش پيروي كند .

مراقبت از نفس : اي پسرم ! بكوش ا مروزت بهتر از ديروز وفردايت بهتراز امروز باشد ، زيرا هر كه دو روزش برابر باشد ، مغبون است و هر كس امروزش بدتر از ديروز باشد ملعون است .

مبارزه با شيطان : اي پسرم ! هر گاه شيطان از در شك و ترديد بر تو وارد شود ، تو او را با ياد قبر و قيامت مغلوب ساز . و هر گاه از در ميل و ترس بر تو وارد شد به او خبر بده كه دنيا جدا شدني و ترك شدني است .

ترس و اميد : اي پسرم ! به خداوند چنان اميدوار باش كه از مكرش ايمن نباشي ، و از او چنان بترس كه از رحمتش نا اميد نگردي .

كجا بنشين : اي پسرم " در مجلسي كه در آن ياد خدا نمي شود ، ننشين زيرا اگر تو عالم باشي ، علمت تورا سودي نمي رساند و اگر كودن باشي ، اهل آن مجلس بر كودني تو مي افزايد و اگر خداوند بعد از آن با سخطش با آنان رفتار كند تورا هم در بر مي گيرد .

اهتمام به كار آخرت : اي پسرم " بدان كه تو از هنگامي كه از شكم مادر به دنيا آمدي به دنيا پشت كرده اي و به آخرت رو آورده اي ، پس بين دو خانه اي قرار گرفته اي كه به يكي نزديك مي شوي و از ديگري دور مي گردي ، همت خود را جز براي آباد ساختن خانه اي كه نزديكش مي شوي و اقامت تو در آن طولا ني خواهد بود قرار مده زيرا براي همين آفريده شده اي و مامور تلاش براي آن گشته اي .

اهتمام به كار آخرت : اي پسرم " در دنيا هيچ خيري  نيست جز براي دو كس ، مردي كه در گذشته عمل بدي از او سر زده و او حريص است كه آن را با عمل خوب جبران كند تا خداي متعال با آن ،  بدي هايش را بيامرزد و مردي كه خداي متعال در دنيا به او شرافت و آوازه اي بخشيده و او درجستجوي شرافت و ياد آخرت است .

توكل به خدا : اي پسرم" كيست كه خدا را ياد كرده باشد ولي خدا اورا ياد نكرده باشد ؟ كيست كه به خدا توكل كرده باشد ، ولي خدا اورا به ديگري وا گذاشته باشد ؟ و كيست كه به سوي خداي گرامي ياد ، تضرع وزاري كرده باشد ، ولي خدا به او رحم نكرده باشد ؟

فرمانبري از خدا : اي پسرم" هر كس خدارا اطاعت كند ، از او مي ترسد و هر كس از خدا بترسد اورا دوست مي دارد و هر كس خدا را دوست بدارد از فرمانش پيروي مي كند و هر كس از خدا پيروي كند ، بهشت و رضاي او را از آن خود مي سازد و هر كس به دنبال رضاي الهي نباشد ، به آساني خود را مشمول خشم الهي مي گرداند از خشم خدا به خدا پناه مي بريم .

 

 

 بي رغبتي به دنيا : اي پسرم " بدان كه اقامت در دنيا اندك و اعتماد به آن فريب و خوشي در آن بردباري است . پس بخشنده و آسانگير و نزديك و امين باش ، سخن جامع اين است در همه احوالت از خدا پروا كن و در هيچ يك از كارهايت از او نافرماني نكن .

قناعت : اي پسرم "بي نياز ترين مردم كسي است كه به آن چه در دست دارد قانع باشد ، و فقير ترين آن ها كسي است كه چشمانش را به آن چه در دست مردم است بدوزد .

قناعت : اي پسرم " لازم است كه از آنچه در دست مردم است نا اميد باشي و دل بكني و به وعده الهي اعتماد در باره ي آنچه بر تو واجب شده است ، بكوش و تلاش در باره آن چه برايت تضمين گرديده رها كن .

سكوت : اي پسرم " دانش نيكوست و آن به همراه بردباري نيكوتر ، سكوت نيكوست و آن به همراه دانايي نيكوتر .

سكوت : اي پسرم " زبان نيش بدن است پس بپرهيز از اين كه چيزي از زبانت در آيد كه تنت را نا بود سازد يا پروردگارت را بر تو خشمگين نمايد .

بلا : اي پسرم"  طلا با آتش و بنده صالح با گرفتاري آزموده مي شود ، پس هرگاه خداوند گروهي را دوست بدارد آ ن ها را گرفتار مي سازد هر كه راضي باشد ، خشنودي از آن اوست و هر كه نا خشنودي نمايد خشم از آن اوست .

ستم : اي پسرم " تنگ دستي بهتر است از اين كه ستمگر و طغيانگر باشي .

نقش اعمال : اي پسرم " خداوند متعال مردم را در گرو عمل هايشان قرار داده است ، پس واي بر آ نا ن نسبت به آنچه دست و دلشان بدست مي آورد !

نشانه تنبلي: اي پسرم ! كاهل و تنبل سه نشانه دارد ، بقدري سستي مي كند تا وقت انجام آن كار سپري مي شود (كوتاهي مي كند ) و چنان كوتاهي مي نمايد تا آنرا ضايع مي سازد و آن چنان ضايع  مي سازد كه مرتكب گناه مي شود . مثلاَ در انجام نماز به وقت كوتاهي مي كند و به تاخير مي اندازد تا وقت فوت شود و اگر هم نماز را برگزار كند چيزي شبيه يك جنازه است يعني جان نمازرا كه زنده ترين فرضه وخلقت الهي است و در واقع بهترين هديه ي انسان به پروردگار سبحان مي باشد ، به قتل رسانده و بهترين و زيباترين هديه را تبديل به يك شيء بي جان نموده و تحويل خداوند مي دهد .

ادب قرض گرفتن : اي پسرم ! هر گز از نو كيسه قرض نگير ، و هرگز با داروغه برادري نكن . يعني از كسي كه تازه به دوران رسيده بده بستان و رفت و آمد نداشته باش چون اين گونه افراد در نعمت مقام يا زر و زيور و .. گم گشته اند و حلم و بزرگواري را تجربه نكرده و تنگ نظر است و با منت گذاشتن ، و خود بزرگ بيني تورا تحقير مي نمايد .

نماز : اي پسرم ! هرگاه وقت نماز رسيد آن را به خاطر چيزي و كار ديگري به تاخير نينداز و آن را بخوان و خود را از آن راحت كن ، زيرا نماز ، بدهي ( به خداوند ) است ، نماز را به جماعت بخوان هر چند برنوك پيكان باشد .

زماني كه وحي به حضرت موسي رسيد ، خداوند فرمود اي موسي من خداي تو ام ، پس 1 – مرا پرستش كن 2 – نماز بخوان و بركزار كن يعني اولين كاري كه يك بنده بايد انجام دهد خواندن نماز است البته چون كلمه اقم الصلواة آمده علاوه بر قرائت نماز با يد براي برگزاري آن تلاش كرد و فضايي ايجاد نماييد كه محيطي كه در آن زندگي مي كنيد فضاي نماز باشد و سستي و كاهلي نبايد در نماز راه پيدا كند .  

ادب معاشرت : اي پسرم ! با خويشانت صله رحم كن و به برادرانت احترام بگذار ، و دوستانت را از كساني انتخاب كن كه هرگاه از آنان جدا شدي يا آنان از تو جدا شدند ، به زحمتي نيفتي .

 

 

ادب معاشرت : اي پسرم ! با فقيه و دانا مجادله نكن و با پادشاه و حاكم دشمني نكن و با ستمگر و فاسق همراهي و دوستي نكن و با متهمنيز رفاقت نكن  .

همراه بد : اي پسرم ! دشمن مومن بهتر است از دوست فاسق .

همراه بد : اي پسرم ! من سنگ و آهن جابه جا كرده ام ولي چيزي سنگين تر از همراه بد نيافته ام .

خاموش كردن بدي با خوبي : اي پسرم ! دروغ مي گويد كسي كه معتقد است  شر، شر را خاموش مي كند ، اگر راست مي گويد ، دو شعله آتش روشن كند سپس ببيند آيا يكي ديگري را خاموش مي كند ؟ ! همانا فقط خير ، شر را خاموش مي كند ، چنان كهآب آتش را خاموش مي كند .

راز داري : اي پسرم ! رازت را پيش همسرت فاش نكن و از نو كيسه قرض نگير و هر گز با داروغه برادري نكن .

خوش اخلاقي : اي پسرم ! اخلاقت را با همه مردم نيكو گردان چرا كه هركس اخلاقش را نيكو كند و خوش خو و گشاده رو باشد نزد نيكو كاران بهره مند مي شود و نيكان او را دوست دارند و بدان از او كناره مي گيرند .

كارهاي بزرگ : اي پسرم !  1 - در سختي با وقار باش 2- در گرفتاري ها شكيبا باش  3- در آسايش ، سپاسگزارو شكرگزار باش 4 – در نماز ، فروتن و مصمم و به جانب نماز شتابان باش .  

نقش عمل : اي پسرم ! خداوند متعال مردم را در گرو عمل هايشان قرار داده است ، پس واي بر آنالن نسبت به آنچه دست و دلشان بدست مي آورد .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

                            سخنان بزرگان  

صدقه دادن : صدقه ، تنها پول دادن نيست ، پيامبر(ص) : فرمودند : مسلمان بايد هر روز بايد صدقه اي بدهد  " انَّ علي كلِّ مسلمٍ في كلِّ يَومٍ صَدٌقَةَ :  صدقه تنها انفاق مالي نيست – 1 – برطرف كردن عوامل اذيت از سرراه مردم -2 – رهنمود جاهل به راه درست – 3 – عيادت كردن بيمار  - 4 – امر به معروف كردن -5- نهي از منكر -6- پاسخ سلام دادن 7 – و...

دوستان مومن :  1- دانش دوست مومن است 2- وزير آن ، بردباري 3 – راهنماي آن ،خرد 4- سرپرستش ، عمل  5 – فرمانده لشكر ، پايداري  6پدرش ، مدارا و نرمش  7- برادرش ، نيكو كاري  8- نژاد او ، آدم (ع) افتخارخانوادگي او ، در پرهيز كاري  10 – جوانمردي ، در اصلاح مال مي باشد .

امام خميني(ره)

عزم و اراده : پس اي برادر، از معاصي دوري و احتراز كن ، و عزم هجرت به سوي حق تعالي نما و ظاهر را ظاهر انسان كن ، و خود را در سلك ارباب شرايع داخل كن (يعني خود را در زمره فقيهان و دانشمندان ديني قرار بده) و از خداوند تبارك و تعالي در خلوت بخواه كه تورا در اين مقصد همراهي فرمايد .                                  آية اله حسن زاده:

آدمي از لغزش زبانش آسيبي مي بيند كه هرگز از لغزش پايش آسيب نمي بيند چه اين كه لغزش او در گفتار سرش را بر باد مي دهد ، و لغزش پايش به آرامي بهبود مي يابد .

 

نقش بزرگترها در خانواده : بنا به فرموده پيامبر اكرم ( اَ لشَّيخُ فِي اَهلِهِ كَا لنَّبيِّ فِي اُ مَّتِهِ ) پيرمرد در ميان خانواده اش همچون يك پيامبر در ميان اُ متش است اين اشاره به همان نقش محوري فروغ بخشي و صفا آوري و هدايت و ارشاد تجمع و الفت است كه در وجود آنان نهفته است پس اگر بزرگترها در فاميل و خانواده چراغ روشني بخش و محور وحدت و همدلي و عامل اُنس و ارتباط و رفت و آمد هاي خانوادگي اند بايد اين جايگاه محفوظ بماند و مورد حراست و تقويت قرار گيرد .

ادب نسبت به پدر و مادر : آنان را به اسم صدا نكني به احترامشان بر خيزي از آنان جلوتر راه نروي با آنان بلند و پرخاشگرانه سخن نگويي ، نيازهايشان را برآوري ، خدمتگزاري به آنان را وظيفه اي بزرگ بداني و از آنان در سنّ كهولت و پيري مراقبت كني .

ادب نسبت به پدر و مادر : امام باقر (ع) فرمودند : پدرم به مردي نگريست كه همراه پسرش راه مي رفتند و پسر به بازوي پدرش تكيه داده بود. پدرم تا زنده بود با آن جوان به خاطر اين بي حرمتي نسبت به پدرش ، صحبت نكرد .

پپامبر اكرم : اي علي ! خداوند آدم را در سرزمين هند و حوا را به جده و مار را به اصفهان و ابليس را به مَيسانفرو فرستاد ودر بهشت چيزي زيبا تر از مار و طاووس نبود و پيش از اين مار همچون شتر چهار

پاي داشت پس . پس ابليس به درونش رفته و توسط آن آدم را گول زد . در اينحال خداوند بر مار خشم نمود و پاهايش را گرفت و فرمود : عذابت را خاك قرار دادم و بايد بر شكمت راه روي . لعنت خدا بر كسي كه بر تو رحم كند و بر طاووس نيز كه ابليس را به درخت راهنمايي كرد غضب نمود ه و صدا و پاهايش را دگرگون ساخت پس حضرت آدم صد سال را در هند سپري نمود و بي آنكه سر به آسمان بلند كند پيوسته دست بر سر نهاده وبر خطاي خويش گريست . پس خداوند جبرييل را به سويش فرستاد و او خطاب به آدم گفت : پروردگار ت ، سلام رساند ه و مي فرمايد : اي آدم آيا تو را به قدرت خويش نيافريدم ؟ آيا از روحم در تو ندميدم ؟ آيا فرشتگان را به سجده ات نگماشتم ؟ آيا حوّا كنيز خميش را همسرت نساختم ؟ آيا در بهشت تورا منزل ندادم ؟ پس گريه ديگر براي چيست ؟ اي آدم به اين كلمات سخن گوي كه بي ترديد خداوند پذيراي توبه تو خواهد بود . "سُبحانَكَ لا اِلهَ اِلّا اَنتَ عَمِلَت سُوءاً و ظَلَمتُ نَفسيِ فَتُب عَلَيَّ اِنَّكَ اَنتَ التَّوابُ الَّحِيم»

پاك و منزهي ، هيچ معبودي جز تو نيست كار بهدي كرده و به خويش ستم نمودم پس به رحمتت بر من باز آي چرا كه تو بسيار توبه پذير و مهرباني .

 

 

 

علامات جاهل : پيامبر به ازشمعون يكي نوادگان حواريون : از نشانه هاي جاهل ، 1- اگر همراهش شوي آزارت دهد 2- اگر از او دوري كني ناسزايت گويد 3- اگر تورا چيزي دهد منّت نهد 4- اگر اورا چيزي دهي ناسپاسي كند 5- اگر به او راز گوئي افشا ء كند 6- اگر تورا رازي گويد تورا افشاء گري متهم كند 7- اگر بي نياز شود سركشي كند و سخت دل و ترش رو شود 8- اگر بينوا شود نعمت خداي را انكار كند و از گناه پروا نكند 9- اگر شاد شود زياده روي كرده و از حدّ ش تجاوز كند 10- اگر غم بيند نا اميد شودي 11- اگر بخندد قهقهه زند 12- اگر بگريد چونان بهائم عربده زند . 13- به عيب جوئي نيكان پردازد . 14- نه خدا را دوست و نه از وي مي ترسد . و از او حيا نكند و به ياد او نيفتد .15- اگر خشنودش سازي به آنچه در تو نيست ستايش و تحسينت كند و در صورتيكه بر تو خشم گيرد همه تحسينهايش از بين رفته و به دروغ تورا به باد بد گوئي گيرد . آري اين راه و روش شخص جاهل و نادان است .

پيامبراكرم(ص)

خدايا كاش ميدانستم  هنگامي كه از تو غفلت ميكنم  تو از من روگرداني آ يا باز به من توجه داري ؟اي كاش مي دانستم  در اين خوابهاي طولاني ام و در اين  كوتاهي  كردنم  در شكر گزاري  ،حالم نزد تو چگونه است ؟

خدايا كاش ميدانستم كدامين عملم را دوست داري تا شب و روزم را به آن  عمل مي پرداختم / كاش ميدانستم از كدام عملم ناراضي هستي تا از آن بيزاري مي جستم  ؟

خدايا اين كاشكي ها كي تمام مي شود؟ صبرم تمام است

در اين نفس كه بميرم در آرزوي تو باشم

به آن اميد دهم جان كه خاك كوي تو باشم

به وقت صبح قيامت كه سر زخاك بر آرم

به گفت و گوي تو خيزم به جست و جوي تو باشم

حديث روضه نگويم  گل بهشت  نبويم

جمال حور نجويمدوان به سوي تو باشم

مي بهشت ننوشم ز دست ساقي رضوان

مرا به باده چه حاجت كه مست روي تو باشم

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

دسته ها :
شنبه 6 12 1390 1:21 بعد از ظهر

ن

دسته ها :
سه شنبه 9 7 1392 1:51 بعد از ظهر

دعايم كن  كه سخت محتاج  دعايت هستم .اخم

دسته ها :
سه شنبه 3 2 1392 11:56 صبح

ت

دسته ها :
پنج شنبه 25 8 1391 9:5 صبح

پرورش يافتگان مكتب زهرا(س)

" اين خانه كوچك فاطمه(س) و اين افرادي كه در آن خانه تربيت شدند كه به حسب عدد، چهار پنج نفر بودند و به حسب واقع، تمام قدرت حق تعالي را تجلي دادند، خدمت هايي كردند كه ما را و شما را و همه بشر را به اعجاب در آورده است. "(20)

" زني كه در حجره اي كوچك و خانه اي محقر، انسانهايي تربيت كرد كه نورشان از بسيط خاك تا آن سوي افلاك و از عالم ملك تا آن سوي ملكوت اعلي مي درخشيد، صلوات و سلام خداوند تعالي براين حجره محقري كه جلوه گاه  نورعظمت الهي و پرورشگاه زبدگان اولاد آدم است. "(21)

" در ناحيه معنويات ، آنقدر در مرتبه بالا بودند كه دست ملكوتي ها هم به آن نمي رسيد و در جنبه هاي تربيتي آنقدر بوده است كه هر چه انسان مي بيند بركات در بلاد مسلمين هست و خصوصا در مثل بلاد ماها، اينها از بركت آنهاست. (22)

" زني كه دخترش در مقابل حكومت هاي جبار ايستاد و آن خطبه را خواند."(

دسته ها :
پنج شنبه 27 7 1391 8:34 صبح

براي دفاع از پيامبر رسول مهرباني اولين  شخص عالم خلقت كاملترين  انسانها تاييد نماييد

اللهم صل علي محمد وال محمد

دسته ها :
دوشنبه 3 7 1391 9:39 صبح
X